فهرست مطالب

نشریه نقد زبان و ادبیات خارجی
سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صفحه 0
  • مرضیه اطهاری نیک عزم صفحه 1
    تفسیری که پل والری نویسنده و منتقد فرانسوی قرن بیستم در مورد تابلوی کریستوفورو آلوری «سر یک نجیب زاده» نوشته است در واقع گفتمانی است که سعی دارد مفهوم تابلوی هنرمند را در ذهن مخاطب تداعی کند. آنچه بیشتر مورد توجه منتقد است حالات نور در تابلوی نقاشی است که محور ارزشی زیبایی شناختی را در اثر به وجود می آورد. در این مقاله، ما مستقیما تابلوی آلوری را بررسی نمی کنیم، بلکه به بررسی گفتمان والری به عنوان گفته پرداز دوم می پردازیم تا نشان دهیم که چگونه معنای زیبایی برای گفته پرداز در وهله ی نخست و سپس مخاطب در مرحله دوم به وجود می آید. روشی که ما برای بررسی گفتمان والری ارائه می دهیم نشانه شناسی دیداری است که در آن حالات مختلف نور در یک اثر هنری مورد تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: گفتمان، نقاشی، نور، نشانه شناسی، گفته پردازی
  • علیرضا جعفری صفحه 13
    با وجود کتابها و منابع بسیار زیاد و سودمند در باب شعر و شاعران غربی قرن بیستم و دورهی مدرن هنوز مطالب زیادی است که نمی دانیم و چهره های بیشماری وجود دارند که نمی شناسیم. یکی از این شاعران طراز اول اما گمنام شاعر توانای انگلیسی بزل بانتینگ است که نه تنها در ایران بلکه هنوز در زادگاه خود انگلیس نیز در گمنامی به سر می برد. هدف این مقاله در اصل معرفی این شاعر ارزشمند به خوانندگان ایرانی و نیز بررسی مختصر سه جنبه از دنیای شعری او است. نخست بررسی نظرات او در باب موسیقی شعر؛ دوم بررسی جایگاه شعر فارسی در زندگی و اندیشه ی شعری او؛ و سوم اشاره ای به ترجمه های او از شاعران کلاسیک ایران و بررسی کوتاه دو ترجمه ی او از حافظ و منوچهری.
    کلیدواژگان: بزل بانتینگ، شعر، موسیقی شعر، شعر فارسی، فردوسی، منوچهری، حافظ وترجمه شعر
  • محمدحسین جواری، محسن آسیب پور صفحه 33
    اگرچه نظریه رمانتیک در خصوص انواع ادبی، با نگرش فلسفی خود، به ارائه تقسیم بندی هایی از آثار نائل می شود که با دیدگاه های ادبی و غیرفلسفی پیش از خود منطبق است، اما این نظریه سعی دارد تا پیدایش این طبقه بندی ها را، نه محصول نگاه تحلیل گر منتقدان ادبی، که بر پایه معیارهای شکلی یا محتوایی به تفکیک آثار و قرار دادن هر یک از آنها در طبقه خاص خود اقدام می کنند، بل نتیجه طبیعی حرکت تاریخ و تحول روان آدمی معرفی کند. با وجود اینکه همه پیروان این نظریه بر این باورند که وجود «تفاوت» در آثار ادبی و در نتیجه قرارگرفتن آنها در انواع مختلف ادبی حاصل کشاکش نیروهای درونی آدمی است، هر یک از آنان به این تمایلات درونی از دیدگاه خود نگریسته و در نتیجه طبقه بندی هایی متفاوت از یکدیگر ارائه داده اند. در بحث حاضر قصد داریم تا تحلیل خود را از طبقه بندی ادبی آثار آغاز کنیم و پس از گذر از نوع شناختی فلسفی رمانتیک ها، با توجیه این نگرش فلسفی، از طریق اشاره به تمایل خالقان آثار معاصر برای التقاط انواع، به آن پایان بخشیم.
    کلیدواژگان: انواع ادبی، رمانتیسم، عینی، ذهنی، عینی، ذهنی
  • کیان سهیل صفحه 57
    رابرت براونینگ حس تشخیص نمایشی بسیار قوی داشت، ولی علاقه او ترسیم ناسازگاری های درونی یک شخصیت بود–به گفته خودش: «عمل در شخصیت، بجای شخصیت در عمل». متاسفانه نمایش تضاد درونی برای صحنه تئاتر مناسب نیست، واجراهای نمایشنامه های براونینگ، به دلیل افزونی سخن نسبت به عمل، موفق نبود. او فرم دلخواه خود را تک گویی نمایشی یافت، که به او امکان خلق شخصیت های موثر و پیچیده را می داد. بعد از خلق بهترین تک گویی های نمایشی در ادبیات، او با اختراع تک گویی که درآن سخنگو، بر خلاف تک گویی های نمایشی قبلی، در یک موقعیت واقعی نیست، بلکه خود را در موقعیتی خیالی مجسم می کند که در آن سخن می گوید، خصوصیات روان شناختی و نمایشی این فرم را بهبود بخشید. در حالی که در گذشته افشا شخصیت متکی بر واکنش های خود به خود سخنگو به مخاطب بود، حالا خواننده از این مزیت هم برحوردار است که می تواند تجزیه و تحلیل و قضاوت خود را بر پایه حرف های سخنگو در حالتی که سخنگو تنها است و، بسان تنها گویی، به بیان افکار واقعی می پردازد، بنا نهد؛ همچنین بر مبنای انتخاب های سخنگو در رابطه با صحنه، «گفتگو» و مخاطب موقعیت تخیلی خود، و مباحث ارائه شده در چارچوب آن موقعیت تخیلی.
    کلیدواژگان: تک گویی نمایشی، تنها گویی، فرم، خود افشا گری، خود تحلیل گری
  • احمدرضا علی اکبری صفحه 75
    چه زبان گفتاری و چه زبان نوشتاری از یک زنجیره خطی در بکارگیری کلمات و اجزای نقش دار جمله تشکیل شده است. اگرچه این امر شاید در زبان گفتاری کمتر مورد توجه قرار گیرد، اما در زبان نوشتاری عدم توجه به آن منجر به اشتباهات فاحش و عدیده ای در بیان صحیح جملات و ابراز دیدگاه های خاص نویسنده خواهد شد. اساس جمله سازی در زبان آلمانی، بر طبق دیدگاه معمول، کلمه است. اما بیان این که یک جمله از کلمات تشکیل یافته، صحیح نیست، زیرا هر جمله در وهله نخست از اجزاء نقش دار جمله که در زبان آلمانی Satzglieder نامیده می شوند، تشکیل می شود. مقاله ذیل در صدد اثبات این نکته است که برای یافتن اجزاء نقش دار جمله و رعایت آرایش جمله، تست جایگزینی در زبان آلمانی اهمیت ویژه ای می یابد و توجه به آن برای تشخیص جایگاه اجزاء نقش دار جمله و رعایت ترتیب مبتنی بر ساختار نحوی برای تشکیل جملات صحیح، بسیار مهم است.
    کلیدواژگان: جمله، نحو، اجزای نقش دار جمله، کلمه، ترتیب
  • زینب محمد ابراهیمی جهرمی، سیمین مراد خانی صفحه 91
    پژوهش کنونی که از بررسی گفتار سی گویشور بومی شهرستان هرسین، واقع در استان کرمانشاه، جمع آوری شده است پسوندهای فعلی گویش لکی هرسینی را مورد مطالعه قرار می دهد. پسوندهای فعلی این گویش، به هشت گونه دسته بندی می شوند: شناسه ها، پسوند پایه زمان حال، پسوندهای پایه زمان گذشته، پسوندهای پایه مصدری، پسوندهای معین، پسوندهای مجهول، پسوندهای سببی و پسوندهای افعال پسوندی. افعال پسوندی گویش لکی هرسینی،در زبان فارسی، به صورت افعال پیشوندی، معادل یابی می شوند. روش های سه گانه مجهول کردن افعال این گویش، صرفا با انجام تغییراتی در نوع و ساختمان پسوندهای فعلی، افعال معلوم را به افعال مجهول تبدیل می نمایند. در این روش ها، فعل معین در ساختار مجهول به کار نمی رود. برخی از پسوندهای هشت گانه، در آن واحد دارای نقش های متنوعی می باشند. برخلاف افعال معین، پسوندهای معین قبل یا بعد از شناسه افعال اصلی ظاهر می شوند و هرگز ماهیتی مستقل ندارند.
    کلیدواژگان: گویش لکی هرسینی، فعل، پسوند فعلی، ساختواژه فعل، پایه فعل
  • بیتا معظمی فراهانی صفحه 115
    مفهوم تعهد نزد نویسندگان فرانسوی ریشه در تحولات سیاسی و اجتماعی قرن نوزدهم فرانسه دارد. مانند بسیاری از شاعران و نویسندگان نسل رمانتیک، ویکتور هوگو نیز نویسنده ای متعهد بود، اما این تعهد به شیوه ای خاص در آثارش متبلور شده است؛ زیرا که هوگو به عنوان یک نویسنده در کنار خلق آثار ادبی، خود شخصا«به معنای واقعی درگیر مسائل سیاسی و اجتماعی جامعه‍‍ ی خویش بود. هوگو دارای القابی چون»پر دو فرانس«(پدر فرانسه) بوده و علاوه بر آن از سالهای 1845 تا 1885 یعنی تا آخرین روزهای عمر خویش نماینده ای فعال در مجلس ملی و مجلس سنای فرانسه بود. در تریبون همین مجامع مختلف بود که هوگو سخنرانی های سیاسی می کرد و در نقش خطیب و سخنرانی پر شور به عنوان متفکری مبارز جلوه می نمود. هدف این مقاله آن است که حالت های نمایشی ویکتور هوگو را از ورای سخنرانی های سیاسی اش مورد بررسی قرار دهیم. به عبارت دیگر می خواهیم بدانیم که آیا ارتباط و یا تشابهی میان سخنرانی های سیاسی هوگو با سخنان و کلام قهرمانان داستانی و نمایشی او وجود دارد؟ در این مقاله سعی می کنیم نشان دهیم که هوگو در بیان و ارائه‍‍ ی خطابه های سیاسی خود تا چه حد از قهرمانان داستان ها و نمایش های خویش الهام می گرفته است و اینکه این نحوه از سخنرانی های سیاسی - نمایشی چه تاثیری بر مخاطبانش داشته است.
    کلیدواژگان: سیاست و ادبیات در قرن نوزدهم فرانسه، ویکتور هوگو، سخنرانی سیاسی، وضعیت نمایشی
  • بابک معین صفحه 131
    مالارمه را بی شک باید یکی از تاثیر گذارترین اندیشمندان و شاعران قرن نوزدهم به حساب آورد، اندیشمندی که شهرت او را نباید صرفا به هم و غم او در پرداختن به خلق «شعر ناب» محدود کرد، بلکه آوازه ی او را بیشتر باید دربداعت اندیشه هایی دانست که بعدها توسط منتقدان و اندیشمندان در حوزه های متفاوت مطرح می شود. مالارمه در تمام طول زندگی ادبی خود که معطوف به زبان می شد، کوشید با برداشت بدیع خود از زبان شاعرانه نوعی«شعر ناب» را تعریف کند. او با مفهوم سازی و ماده زدایی در شعر خود کوشید که فراتر از ظواهر مادی به جوهره امور پی ببرد و با تاثیر پذیری ازاندیشه هگل که مبتنی است بر وجود ارتباطات پنهانی بین جهان اندیشه و هستی از یک سو و جهان جوهره ها و نیستی از سوی دیگر، چهار چوب زیبایی شناسی شعرخود را تعریف نماید، واز این روی می توان شعر مالارمه را شعر نفی و غیاب دانست. شاید هیچ شاعر و اندیشمندی را نتوان یافت که تا قبل از مالارمه این چنین نظام مند به مسئله نفی و غیاب در فرایند معنا سازی اشاره کرده باشد.این مقاله ضمن پرداختن به زیبایی شناسی مالارمه که نگارنده تمایل دارد آن را زیبایی شناسی نفی بنامد، اندیشه مالارمه در خصوص شعر و زبان شاعرانه را مطرح خواهد کرد. سپس به جایگاه متعالی واژه و زبان در شعر مالارمه اشاراتی خواهد شد و در نهایت اندیشه هایی از او مطرح خواهد شد که تاثیر به سزایی بر منتقدین و اندیشمندان دهه های اخیر گذاشته است.
    کلیدواژگان: مالارمه، نفی، غیاب، ماده زدایی، معنا، واژه، مرگ شاعر
  • زهره ناصحی، راحله مرکبی صفحه 149
    بسیاری ازخوانندگان کتاب و اصحاب هنر، عاشق اثر برجسته ی مارگریت دوراس، نویسنده، روزنامه نگار، نمایشنامه نویس و کارگردان فرانسوی را خوانده اند و با نقد و بررسی این اثر، دیدگاه و اندیشه ی خود را بیان نموده اند. در این میان برخی این اثر را زندگی نامه ی دوراس می دانند و برخی دیگر، آن را به عنوان «رمان نو» می شناسند،اما باید گفت که آنچه دوراس دراین کتاب به رشته ی تحریر در آورده است و فروغ بخش نوشته های پیشین او شده، در هیچ ژانر ادبی قرار نمی گیرد و بیش از پیش سرود آزاد اندیشی نگارنده ی خود را سر داده است. با نگاهی بر رمان سدی بر اقیانوس آرام به عنوان متن بنیادین عاشق و تحول نگارش دوراس بعد از گذشت سالها نگاشتن و آزمودن تجربیات گوناگون، درمی یابیم که نوشتار دوراسی در تابش زندگی او، توانسته است سیری خاطره گونه بیابد تا آنجا که حد و مرزها شکسته می شود و حقیقت و افسانه در هم ریخته و قلم در سیالی زمان و مکان، تصویرگرخاطرات مدفون شده در تاریکی ذهن می شود.
    کلیدواژگان: دوراس، عاشق، سدی بر اقیانوس آرام، خودنگاری، ادبیات قرن بیستم
|
  • Marzieh Athari Nikazm Page 1
    The comment of Paul Valéry, writer and critic of the XX century, on Alloro Cristoforo's picture" the Head of a Page" is indeed a speech which tries to evoke the sense of an artistic picture for the initiator. What is more important, is the effects of the light in this picture which creates an “axiologie.” In this article, we do not analyze the picture, but the speech of Valéry as initiator is discussed to show how at first sight the sense of the beauty for the initiator betrays itself and then does so to the audience in a second phase. The method for the analysis of Valéry's speech, is semiotics of the vision with which the effects of the light in an artistic work is expressed.
  • Alireza Jafari Page 13
    I seek to achieve two goals in this paper. The first or the main goal is to consider the English poet Basil Bunting’s (1900-1985) translations of Persian classical poetry into English. The second goal، which naturally emerges from the first one، is to offer an oblique introduction to the work and poetic theory of this important but on the whole underappreciated modernist poet. This introduction is absolutely necessary taking into consideration the fact that there is still a great deal that we do not know about literary modernism in general and modern poetry in particular. Bunting is among the great modernists (he was a close friend of Ezra Pound and many other celebrated figures associated with modernism) who have not been given their due or properly studied. An understanding of his work will help us understand modernism more. It will also provide us with a rare opportunity to appreciate modernism’s poetic and aesthetic varieties much better. This paper will take up Bunting’s obsessive poetics of sound and will place him next to those British and American poets to whom poetry is sound and music before anything else. Reference will also be made to opponents who put sight and visuality over and above everything else in man’s effort to acquire knowledge of this world in general.
  • Mohammad Hosein Javari, Mohsen Asibpour Page 33
    Although Romanticism’s philosophical view of Literary Genres has lead to some categorizations of works which overlap with the previous literary and non-philosophical views، this theory tries to focus on the creation of these categorizations as a natural result of history and the evolution of human''s soul، not as the production of the analytic interpretations of literary critics who، according to «Form-based» or «Content-based» criterion، isolate the works in order to put them in their own proper category. Although all of the followers of this theory believe that the existence of «Difference» in literary works and their place in different genres is the result of the tension in humans internal powers، every one of these followers looks at these powers، based on his own interpretation which results in different categorizations. In this article، by moving away from the literary categorization of works to the philosophical «Typology» of the Romantics، we would like to justify this philosophical view via pointing to the tendency of the creators of the contemporary works for genre mixture.
  • Kian Soheil Page 57
    Robert Browning possessed a very powerful dramatic sensibility، but his interest was in depicting the internal conflicts of a character—what he called “Action in character، rather than Character in Action”. Unfortunately internal conflict is not suitable for the stage، and Browning’s plays failed because of too many speeches and not enough action. He found his ideal form in the dramatic monologue which allowed him to create powerful and intricate character studies. After having created the best dramatic monologues in literature، he improved on the psychological and dramatic characteristics of the form by devising a monologue in which the speaker is not in a real situation، as in previous dramatic monologues، but imagines himself in a situation in which he is speaking. Whereas previously character revealment depended on the spontaneous reactions of the speaker to a real interlocutor، now the reader has the added advantages of analysis and judgment based on the speaker’s words when alone، speaking real thoughts، as in a soliloquy; the speaker’s choices of setting، “dialogue”، and interlocutor for his imaginary situation; and the arguments presented within the framework of that imaginary situation.
  • Ahmadreza Aliakbari Page 75
    Both writing and speaking language are made of a group of characters which will be used in order to make phrases based on syntax structure. This fact may not have an important role in speaking language but، it will be very important to observe it in writing characters. The basis of phraseology in German language is a normal one. But one should not say that a phrase is merely made of some characters. Because in German language a phrase at first is made of some functional components which is named „Satzglieder“. This research attempts to prove that we need a substitude test to find functional components. A writer should emphasze those components as well as syntactic structure in order to write properly.
  • Zeinab Mohamadebrahimi Jahromi, Simin Moradkhani Page 91
    The present research data was gathered from the speeches of thirty native informants in Harsin، that is located in Kermanshah Province، studies the verbal suffixes of Harsini Laki dialect. The verbal suffixes of this dialect are categorized into eight categories: inflectional endings، the present tense base suffixes، the past tense base suffixes، the infinitive base suffixes، the auxiliary suffixes، the passive suffixes، causative suffixes and verb suffixes. The suffixal verbs of Harsini Laki dialect، are translated (have equivalents) as prefix verbs in Farsi. In order to make the active verbs into the passive ones in the mentioned dialect، only three ways are used. No auxiliary verb is used in passive structure in these ways. Some of the mentioned suffixes have various and different functions. The auxiliary suffixes appeare before and after the main verb inflectional endings. They have no independent nature، at all.
  • Bita Moazzami Farahani Page 115
    The concept of commitment for French writers routed in political and social movement in 19th century of France. Like many other writers and poets of the Romantic period، Victor Hugo was a committed writer، but this commitment was shown in his special way، It is because Hugo as a writer– beside creating literary works – was involved in social and political struggles of his society. Hugo was called «Pair de France»، moreover from 1845 to 1885، up to the last moment of his life، he was an active member of national parliament and senate of France. It was in those meeting''s tribune that Hugo presented his political lectures and appeared in the role of a passionate lecturer and a brave thinker. This outstanding writer demonstrated his exciting lectures in the political assembling of France which marked his commitment in literary and political arena. The purpose of this article is to study the dramatic modes of his figure derived from his political lectures. We would like to know if there is any connection or similarity between Hugo''s political lectures and heroes’ speeches in his novels and dramas? In this artcle we attempt to show how much Hugo has been inspired by the heroes of his stories and dramas، in the making of his political lectures? And how much this way of deilivering dramatic political lectures has beenappreciated by the audience?
  • Babak Moin Page 131
    Mallarme is undoubtedly one of the most influential poets and thinker of 19th century. However، his significance goes beyond his major contribution in developing the tradition of “pure poetry”. Indeed، his train of thought becomes a vessel for the main routes of philosophy and critical theory for 20th century and beyond. He took a life time effort in establishing the ground work of “pure poetry “by concentrating on language. Using techniques such as conceptualization and dematerialization، Mallarme tried to reach the essence of entities striped away from the appearance of things. Having borrowed from Hegel’s dialectics reflected between the reality and understanding on the one hand and the world of essence and nothingness on the other، he formed a new type of aesthetics. Henceforth، his poetry should be termed the poetry of nothingness and absence. It is absolutely difficult، if not impossible، to find a predecessor who has paid systematic attention to the concept of negation and the element of absence in the process of signification. In this study، the researcher moves towards Mallarme’s aesthetics، labeling it the “aesthetics of negation.” He also attempts to explore Mallarme’s high poetic pedestal for word as a transcendental entity and finally the poet’s impact on the late 20th century critical theory and literary studies will be presented
  • Zohreh Nasehi, Raheleh Morakkabi Page 149
    Many of the avid readers and artists have read Lover، the outstanding work of Marguerite Duras، the French writer، journalist، playwright and director، and have expressed their views through critiques and commentaries. Among other things، they consider this work as Marguerite Duras''s auto biography; while there are those who call it the new novel (nouveau roman). What Duras has written، in fact، which sheds light on her previous pieces of writing، does not fit into any kind of literary genres and emphatically manifests its writer''s freethinkingness. Considering A barrier against Pacific Ocean as the basic inspiration of Lover and Duras''s style of writing and the changes betrayed after several years of writing gaining experience، it can be concluded that Duras''s writing in bespeaking her life has created a recollection-like trend to the extend of transcending the limits and intermingling the reality and myth. The result is projecting and visualizing the buried memories of dark recesses of her mind